Att kunna sörja

Under 1,5 år känns det inte som om jag har fått sörja när jag har behövt, på mina egna villkor. Och det beror nog mest på att vi har fått ett till familjemedlem, Caroline och Jonathans lillebror Oliver som föddes i augusti 2007. Och när man har små barn så kan det vara väldigt svårt att hinna tänka på sig själv. När jag har känt mig ledsen och kanske behövt gråta ut eller vara för mig själv och tänka på Jonathan, så har jag fått trycka undan de känslorna för att det inte har funnits tid för det just då.

Nu är Oliver större och det är slut med amning på nätterna och det är lite mer ”vanliga” rutiner i vardagen. Till skillnad från när han var liten, då vi fick bära omkring honom mycket och varken visste när han skulle äta eller sova. Nu när jag har fått lite mer tid för mig själv så känner jag det som om jag har gått tillbaka i mitt sorgearbete, jag har helt enkel inte haft tid att sörja, sakna och tänka på Jonathan så som jag skulle ha behövt de senaste 1,5 åren.

det känns som om det kan vara svårt både för mig själv och omgivningen att förstå och tillåta detta. Har fått höra från många håll om att det är viktigt att vara tydlig i vad man tycker och känner att man klarar av, men det är tyvärr inte min starka sida, så det är något jag måste träna på. Det är inte så lätt heller att förklara för andra när jag inte själv riktigt förstår vad jag går igenom, både fysiskt och psykiskt.

Här kommer en liten text som jag hittade på nätet: Det är manusförfattare Ulla Söderström, läkare och specialist i allmänmedicin i Tavelsjö, som har skrivit om sorg.

Sorgearbetet är ett tungt arbete. Förutom tid, avskildhet och ro behöver man kraft för att orka igenom det. Man orkar inte sörja om man är utmattad av omvårdnad och tunga vaknätter. Man behöver få sova. Ensam är inte stark. Man behöver hjälp av andra. Mest av allt behöver man någon som lyssnar. Plikter och ansvar för andra kan göra att man tvingas skjuta undan sorgen för en tid, men så snart det går måste man ge sig tid att sörja. Att skjuta upp sorgen betyder att det nätverk av människor som bryr sig om en och som finns omkring en den första tiden försvinner utan att man får nytta av det!